BeleggingsTips

Meer winst en minder risico

Meer winst en Minder Risico

Als belegger wil je zo veel mogelijk winst maken en daarbij wil je natuurlijk niet hele grote risico’s lopen. Zonder risico beleggen zou heel mooi zijn en dat zal er meestal niet in zitten. Dus is het beperken van de risico’s het enige dat over blijft. Maar, hoe doe je dat? Hoe behaal je meer winst en minder risico?

Veel mensen weten niet of onvoldoende hoe ze geld kunnen verdienen met beleggen. In de jaren 90 is beleggen heel erg populair geworden doordat de beurzen alleen maar omhoog leken te gaan. Op verjaardagen en feestjes ging het steevast over de geboekte resultaten op de aandelenportefeuille en als je geen aandelen had hoorde je er niet bij.

Iedereen wilde meer winst behalen op de beurs en de risico’s liepen steeds verder op.

Nu de markten weer alle kanten op schieten en het gros van de beleggers in het begin van deze eeuw keihard alle winst heeft mogen inleveren, is het weer aan de slimme en goed voorbereide beleggers om hun kennis en inzichten om te zetten naar euro’s.

Van wie krijg jij advies?

Er is een ding waar mensen geen tekort aan hebben en dat is adviezen. Deze worden dan ook door heel veel mensen gratis verspreid, zonder dat daar om gevraagd wordt. Kijk daar mee uit. Beleggen is niet voor iedereen weggelegd en het is vaak hun eigen angst die zij in een goed bedoeld advies verpakken en aan jou cadeau doen.

En het zijn niet alleen de goedbedoelde adviezen van familie, vrienden en kennissen die een verkeerd beeld kunnen creëren. Ook de adviezen van banken, overheden en de media zijn niet altijd de beste adviezen om op te volgen. Wees kritisch en geloof niet alles wat er wordt gezegd.

Weet wat je doet en doe wat je weet

Als je je geld gaat beleggen op de beurs dan is er een grote kans dat je in het begin geld gaat verliezen. Dat hoort er bij en dat noemen we ook wel leergeld. Dat is geen ramp zolang je maar niet al je geld in één keer kwijt bent of schulden maakt.

De grote val met beleggen is emotie. Beleggers willen altijd meer winst, maar als je gaat beleggen zou je dat moeten doen zonder emoties. Als je deze niet kunt uitschakelen dan ga je foute beslissingen nemen die je enorm veel geld zullen kosten. De kennis en goede bedoelingen worden dan snel aan de kant gezet en dan worden beslissingen gedaan met angst of hebzucht en dat kost vaak heel veel geld.

Het leren hoort er bij en zal er uiteindelijk toe leiden dat je meer winst maakt met beleggen. Hoe eerder je fouten maakt hoe beter. Aan het begin kost het nog niet zoveel geld.

Plan your trade and trade your plan

Om je te behoeden voor het maken van emotionele beslissingen, is het belangrijk dat je voor iedere belegging die je doet eerst de transactie goed te plannen. Belangrijk om van te voren te weten zijn:

  • op welke prijs ga je instappen?
  • op welke prijs ga je er weer uit?
  • voor welke periode ga je beleggen?
  • hoe stap je uit de transactie?
  • wat doe je als er nieuws uit komt?
  • wat doe je vlak voordat de cijfers uitkomen?

Als deze vragen zul je jezelf van te voren moeten stellen en het antwoord erop moeten opschrijven. Plan de gehele transactie en zet deze om in actie.

Orders opgeven voordat……

Bij de meeste brokers kun je tegenwoordig je gehele handelsplan instellen, zodat je zelf niks meer hoeft te doen als er iets in de markt gebeurt. Daardoor kun je zonder emoties alle orders al in het systeem zetten en alles gaat verder automatisch. Als je alle orders al in hebt liggen, dan hoef je ook geen tijd meer te besteden aan de belegging. Deze loopt net zo lang door totdat één van de orders wordt uitgevoerd.

Buy and Hold

De meeste beleggers komen niet verder dan beleggen in aandelen. Anderen beleggen met minder risico en minder resultaat in obligaties. Het gemiddelde rendement van deze beleggingen is in de afgelopen jaren niet echt fantastisch geweest. In de jaren 90 was je nog redelijk zeker van een stijging op korte of lange termijn en de tijden zijn wel flink veranderd.

Waar je in voorheen met het kopen van aandelen nog een goede winst kon maken, daar moet je tegenwoordig iets creatiever zijn. De beurs slingert alle kanten op en de oude ‘buy and hold’ strategie werkt op dit moment veel minder goed dan een aantal jaren geleden.

Met de Buy and Hold strategie kun je op langer termijn meer winst maken al heb je soms wel een lange adem nodig.

Verzeker je aandelen met opties

Iedere markt vereist een andere aanpak. De markt kan omhoog gaan, naar beneden of zijwaarts bewegen. Als je aandelen koopt dan ga je er van uit dat de koers van dat aandeel omhoog zal gaan en dat je met de verkoop een leuke winst maakt. Het grote risico is een daling van het aandeel, waardoor je verlies gaat maken.

Om jezelf tegen een eventuele koersdaling te verzekeren kun je gebruik maken van opties en in dit geval met een put optie. Een put optie geeft het recht om aandelen te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

 

In bovenstaand voorbeeld zie je het verschil tussen het kopen van aandelen zonder put optie (blauwe lijn) en het kopen van aandelen met de bescherming van een put optie (rode lijn). Zonder put optie loop je het risico om je gehele belegging kwijt te raken. Door de bescherming van de put is het risico van een koersdaling geminimaliseerd.

De Technische analyse als hulpmiddel

De meest eenvoudige manier om aandelen te analyseren is de Technische Analyse. Met de Technische Analyse kan je heel snel een analyse maken of een aandeel interessant is om te kopen, te verkopen of geen van beide. Het stelt je in de gelegenheid om in een paar minuten tijd te zien of een aandeel potentieel heeft en hoever een aandeel mogelijk gaat stijgen of dalen.

Het is eenvoudiger om met een technische analyse aandelen te vinden die meer winst opleveren dan met de fundamentele analyse. De tijd die je kwijt bent met het analyseren van de cijfers en het bedrijf is enorm. De technische analyse helpt je die tijd te besparen.

More from my site

  • De 10 grootste geheimen van succesvol beleggenDe 10 grootste geheimen van succesvol beleggen Succesvol beleggen is geen kwestie van geluk. Succesvol beleggen is ook geen spel vol actie en spanning. Als je echt succesvol wilt beleggen dan zul je de regels moeten kennen en deze […]
  • Beleggen in slechts 15 minuten per dagBeleggen in slechts 15 minuten per dag Als belegger kun je de hele dag bezig zijn met je beleggingen en wat er allemaal gebeurt op de beurs. De koersen van de aandelen veranderen continu en er zijn veel daghandelaren die ook […]
  • Beleggen als Warren BuffettBeleggen als Warren Buffett De meest succesvolle belegger is zonder twijfel Warren Buffett. Met een geschat vermogen van rond de $60 miljard is hij één van de rijkst mensen op aarde. Buffett is ondanks zijn leeftijd […]