BeleggingsTips

Beleggen in goud en zilver

By december 11, 2016 No Comments

Goud is de laatste jaren behoorlijk in prijs gestegen en dat is niet zonder reden. De financiële crisis heeft voor veel onrust in de wereld gezorgd en daardoor zijn veel mensen op zoek gegaan naar alternatieven voor hun investeringen en hun geld.

Door de geschiedenis heen is goud altijd een stabiele factor geweest die alles heeft overleefd. Oorlogen, crisissen, en de val van valuta hebben niks afgedaan aan de waarde van goud en dat is nu nog steeds zo. Tijdens deze crisis is goud alleen maar duurder geworden.

Goud als veilige haven

Door de kredietcrisis in de VS en de financiële crisis in Europa is het duidelijk geworden dat sommige landen er financieel heel slecht voor staan en dat een faillissement van een land toch veel reëler is dan voor de crisis werd gedacht. De schulden zijn soms zo hoog opgelopen dat ook de eigen burgers met torenhoge lasten worden opgescheept en de overheid haast verplicht is om steeds maar nieuw geld bij te drukken.

Tot 1971 kon er niet meer geld gedrukt worden dan dat er aan goud aanwezig was. Dit is door toedoen van president Nixon veranderd en vanaf dat moment kon een overheid vrijelijk geld bij drukken. Het nadeel is dat het geld dat wij allemaal gebruiken nu alleen nog gebaseerd is op vertrouwen en op geen enkele wijze nog een echte waarde heeft.

Inflatie door geld creatie

Doordat overheden overal ter wereld geld bijdrukken zonder daar enige waarde tegen over te zetten, is eigenlijk een hele grote luchtbel gecreëerd die geen waarde heeft. Door de grote hoeveelheid geld die is bijgedrukt gaan bedrijven meer vragen voor hun producten en loopt de inflatie op. Door de oplopende inflatie kun je met het geld dat je hebt steeds minder producten kopen. De koopkracht gaat dus achteruit.

De beste beschermer tegen inflatie

De prijs van goud is erg hard gestegen in de afgelopen jaren en eigenlijk is de waarde van het goud niet veranderd. Goud blijft goud en je kunt er nog steeds zo veel mee doen als 20 jaar geleden. De waarde is dus niet veranderd, maar de hoeveelheid geld die ervoor betaald moet worden wel. Je moet steeds meer briefjes neertellen om iets aan goud te kunnen kopen.

Dit is al zo vaak gebeurd

In de geschiedenis heeft zich al vaker een situatie als deze voorgedaan. Dit is echt niet de eerste crisis en ook zeker niet de laatste. Alleen hebben de meeste mensen helemaal niks geleerd van eerdere crisissen en zij lopen daardoor grote kans alles kwijt te raken dat zij hebben.

Als we deze crisis eens vergelijken met de grootste en meest bekende crisis, n.l. die van de jaren 30, dan zijn er opvallend veel overeenkomsten. Duitsland heeft het in die jaren zwaar te verduren gekregen en kreeg toen te maken met een enorme inflatie. Het geld was helemaal niks meer waard.

Fysiek goud

Stel je eens voor dat je al je geld kwijt raakt en dat je weer helemaal van voor af aan moet beginnen. Daar moet je toch niet aan denken. Jezelf verzekeren is ook geen optie dus wat moet je dan?

Een eenvoudige en hele goede manier om je geld te beschermen is fysiek goud of zilver. Goud en zilver hebben in de geschiedenis dus laten zien dat zij alles kunnen overleven en dat zal ook deze keer het geval zijn. Je geld op de bank, in het matras of in je portemonnee zijn echt niet veilig dus je zult iets moeten doen.

Veilig opgeborgen

Steeds meer bedrijven bieden de mogelijkheid om fysiek goud en zilver aan te schaffen zonder dat je het ook thuis in de kluis hoeft te stoppen. Je kunt het goud aanschaffen en direct in de extra beveiligde kluis van de aanbieder laten plaatsen. Let daarbij wel op dat het niet om een financiële instelling gaat die bij faillissement misschien wel al het goud en zilver dat zij in de kluis hebben liggen ook in beslag nemen.

Waarom Zilver nog interessanter is dan Goud

Zilver blijft op historische basis zeer ondergewaardeerd en wordt zelfs ondergewaardeerd tegen goud. Terwijl goud nu de interesse heeft van een kleine minderheid van de particuliere beleggers, blijft zilver voorbehouden aan relatief weinig investeerders. Ook de media en de financiële pers heeft weinig oog voor zilver en toch is zilver in een bull markt gekomen die groter is dan die van de jaren 70.

Een jaar geleden steeg de koers van zilver tot bijna $50 per ounce voordat er een correctie volgde tot $ 30/oz. Toch is zilver nog steeds meer ‘bullish‘ dan goud om een aantal redenen en veel handelaren verwachten dan ook dat de prijzen in 2012 zullen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.

Waarom zilver Bullish is

– De lood en zink mijnen dragen veel bij tot de zilver voorziening, aangezien het witmetaal vaak een bijproduct is van de mijnen. Met de afnemende investeringen in lood- en zinkmijnen zal ook de voorraad zilver slinken. Voeg daarbij de groeiende vraag naar zilver vanuit de industrie en investeerders en je kan een duidelijk aanbod kwestie zien ontwikkelen in de nabije toekomst.

– Ten tweede speelt ook de goud / zilver ratio. Dit is een van de beste indicatoren van hoe ver de zilverprijs kan bewegen. Als je gemiddeld de prijs verhouding tussen goud en zilver door de geschiedenis heen bekijkt dan kom je tot een magische verhouding: 16 tot 1. Dat houdt in dat op $1.600 per ounce goud, zilver $100 per ounce zou moeten zijn. Goud wordt momenteel verhandeld op $1.600 per ounce en zilver staat op $30 wat een verhouding is van 54 tot 1. Zilver wordt op dit moment enorm ondergewaardeerd en dat geeft het veel meer opwaarts potentieel dan goud.

– Een groot deel van de vraag naar zilver – 80% – komt vanuit de industrie, die naar verwachting zal stijgen met ongeveer 3% tot 5% dit jaar tot ca. 900 miljoen ounces.

– China’s productie expansie en de toenemende vraag naar elektronica-industrie.

– Het huidige monetaire beleid zal steeds meer beleggers triggeren om zilver te kopen.

– Manipulatie in de zilvermarkt drukt op dit moment de prijs en dat zal niet voor lang meer zijn. Wanneer de manipulatie stopt zal de prijs van zilver stijgen. De zilveren manipulatie heeft gezorgd voor lagere prijzen dan gebruikelijk, waardoor je zilver aantrekkelijk kunt kopen.

– Toekomstige nieuwe vondsten van zilver zullen beperkt zijn, omdat er minder kans is dat de metalen diep onder de grond worden gevonden en ook omdat het niet rendabel is om het te ontginnen. Hierdoor zal jaarlijks meer zilver worden gebruikt dan wordt gewonnen.

– De vraag naar zilver in de technologie en de industrie zal alleen maar toenemen en dit zal leiden tot een stijging van de prijs. Er is geen vervanger voor zilver voor bijna alle producten waarin het gebruikt wordt.

– Zilver kan niet in beslag worden genomen door de Amerikaanse overheid zoals dat met goud wel kan.

Wat voor zilver moet je kopen

Als je zilver koopt als investeringen, moet je niet kiezen voor zilveren sieraden omdat je geld verliest als gevolg van de kosten voor het maken van kosten van de sieraden. In plaats daarvan krijg je meer waar voor je geld dat je investeert bij aankoop van:

– Overheid geslagen zilveren munten.

– Zilveren munten, zoals de zilveren guldens. Ze zijn vaak 90% zilver en hebben ook nog eens een verzamel waarde.

– Zilver staven, die 99,9 procent puur zilver.

– Zilveren munten uit het buitenland, die 99,9 procent puur zilver zijn.

Zo kan je veilig investeren in zilver, maar wel via een betrouwbare dealer van zilver.

 

More from my site

  • Ga beleggen, want sparen kost geld! Heb jij ook altijd te horen gekregen dat zuinig moest zijn en je geld moet sparen. De banken doen er in ieder geval hard aan mee om er voor te zorgen dat mensen hun geld sparen en ook de […]
  • De 10 grootste geheimen van succesvol beleggenDe 10 grootste geheimen van succesvol beleggen Succesvol beleggen is geen kwestie van geluk. Succesvol beleggen is ook geen spel vol actie en spanning. Als je echt succesvol wilt beleggen dan zul je de regels moeten kennen en deze […]
  • Meer winst en minder risico Meer winst en Minder Risico Als belegger wil je zo veel mogelijk winst maken en daarbij wil je natuurlijk niet hele grote risico’s lopen. Zonder risico beleggen zou heel mooi zijn en dat […]