AEX

AEX, graadmeter van de aandelenkoersen

De AEX index

AEX staat voor Amsterdam Exchanges en het is de graadmeter van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven. De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs.

De AEX word berekend uit het gewogen gemiddelde van deze 25 aandelen.

De eerste index van Nederlandse aandelen werd in 1983 geïntroduceerd als EOE index. De eerste dertien fondsen in de EOE index waren ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd.

AEX graadmeter

Nederlandse beleggers houden de AEX index in de gaten om het sentiment op de beurs te blijven volgen. Wanneer de index grote uitslagen laat zien is dat vaak een teken dat er onrust is in de markt. Grote uitslagen in wat kleinere fondsen hebben weinig invloed op het gemiddelde van de AEX.

Ieder jaar wordt de weging van de AEX en de samenstelling opnieuw bekeken uit eventueel aangepast. Soms verdwijnen er aandelen uit de index en andere keren wordt de weging van een aandeel aangepast.

Beurs exit

Bij faillissement van een bedrijf verdwijnt dat aandeel onmiddellijk uit de AEX. Pas in februari wordt de AEX opnieuw samengesteld en kan een aandeel aan de AEX worden toegevoegd.

Dit is in het verleden o.a. gebeurd met Fokker, Fortis en SNS. Bedrijven die niet meer konden overleven en hun beursnotering verloren.

Strafbankje

Bedrijven waarvan de aandelen het slecht doen op de beurs, kunnen op het strafbankje geplaatst worden. De notering in de AEX gaat dan verloren en het aandeel wordt vanaf dat moment op de AMX, Amsterdam Midkap Index.

Ook de Midkap index is een index van de AEX maar hier zitten de bedrijven in die net niet tot de AEX index behoren, maar wel belangrijk zijn als graadmeter voor het sentiment op de beurs.

Samenstelling van de AEX

De AEX index is opgebouwd met de volgende 25 aandelen:

Aegon
Ahold
Air France – KLM
Akzo Nobel
Aperam
Arcelor Mittal
ASML
Boskalis
Corio
Douwe Egberts
DSM
Fugro
Heineken
ING Group
KPN
Philips
PostNL
Randstad Holding
Reed Elsevier
Royal Dutch Shell
SBM Offshore
TNT Express
Uniball – Rodamco
Unilever
Wolters Kluwer

Wil je meer weten over beleggen, kijk dan op www.financieelvrij.nl.

 

 

More from my site

  • De 10 grootste geheimen van succesvol beleggenDe 10 grootste geheimen van succesvol beleggen Succesvol beleggen is geen kwestie van geluk. Succesvol beleggen is ook geen spel vol actie en spanning. Als je echt succesvol wilt beleggen dan zul je de regels moeten kennen en deze […]
  • Ga beleggen, want sparen kost geld! Heb jij ook altijd te horen gekregen dat zuinig moest zijn en je geld moet sparen. De banken doen er in ieder geval hard aan mee om er voor te zorgen dat mensen hun geld sparen en ook de […]
  • Meer winst en minder risico Meer winst en Minder Risico Als belegger wil je zo veel mogelijk winst maken en daarbij wil je natuurlijk niet hele grote risico’s lopen. Zonder risico beleggen zou heel mooi zijn en dat […]