Aandelen beleggenBeleggingsTips

Ga beleggen, want sparen kost geld!

By december 20, 2016 No Comments

Heb jij ook altijd te horen gekregen dat zuinig moest zijn en je geld moet sparen. De banken doen er in ieder geval hard aan mee om er voor te zorgen dat mensen hun geld sparen en ook de overheid stimuleert het sparen van geld.

Ga beleggen, want sparen kost geld!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Sparen kost geld. Tenminste, als je het thuis in een spaarpot hebt zitten en als je je geld veilig op de bank hebt gezet. Zelfs met een aantrekkelijke rente van enkele procenten wordt jouw geld ieder jaar minder waard.

De wijze lessen van je ouders

Vooral generaties die magere jaren hebben meegemaakt zijn geneigd om te zeggen dat je geld goed en veilig op de bank moet zetten. De bank betaald rente en daardoor wordt je geld meer waard.

Het is helaas niet zo dat je geld ook daadwerkelijk meer waard wordt. Misschien lijkt dat wel zo omdat er na een tijdje meer geld op je rekening staat dan dat je erop gezet hebt alleen dat wat je er van kunt kopen wordt steeds minder.

Geld ontwaarding

Over het algemeen neemt de waarde van geld ieder jaar iets af. Deze geldontwaarding noemen we inflatie. De gemiddelde inflatie sinds de tweede wereld oorlog is zo’n 3,8% per jaar. Je kunt dus ieder jaar 3,8% minder kopen van je geld. Dat is natuurlijk niet leuk en je zou verwachten dat je dit goed zou kunnen maken met de rente die je ontvangt.

De rente die je op dit moment op een spaarrekening krijgt komt niet boven de 2,5% per jaar en daarmee heb je dus al een tekort van 1,3% t.o.v. je spaarrente. En daarmee zijn we er nog niet helemaal.

Vermogensrendementsheffing

Na de jaren 90 waarin de waarde van beleggingen, huizen en alle andere investering alleen maar stegen, wilde de overheid ook wel een graantje meepikken van al die mooie winsten. Daarvoor werd een nieuwe belastingheffing bedacht en die kennen we tegenwoordig onder de naam ‘Vermogensrendementsheffing’.

De overheid slaat jou aan voor belasting omdat zij ervan uitgaan dat jij op je vermogen een bepaald rendement maakt. Of dit nu waar is of niet, je zult die heffing moeten betalen. Nu is dat niet voor iedere euro die je in je zak hebt zitten, maar geld dit voor iedereen die een vermogen heeft van iets meer dan €20.000,.-. Heb je meer spaargeld of andere beleggingen, dan betaal je over het meerdere 1,25% belasting.

De waardevermindering

Iemand die €100.000,- spaargeld op de bank heeft staan tegen 2,5% rente heeft aan het eind van het eerste jaar minder koopkracht dan aan het begin.

Start kapitaal €100.000,-
Rente 2,5% €2.500,-

Op de bank na het eerste jaar €102.500,-

Vermogensrendementsheffing 1,25%
Inflatie 3,8% €3.800,-

Koopkracht na 1 jaar = € 97.323,75

Verlies op je spaargeld is 2,67% per jaar.

Beleggen om inflatie goed te maken

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt voorkomen dat je geld door inflatie alleen maar minder waard wordt. Met beleggen kun je meer rendement maken dan dat de inflatie en belastingen er vanaf snoepen. Het gemiddelde rendement van aandelen mag dan in de laatste jaren flink onderuit gegaan zijn, toch is het nog een hele goede manier om je geld te laten groeien.

Goud en zilver als inflatie verzekering

Ook met goud en zilver kun je jezelf beschermen tegen inflatie. De waarde van goud en zilver zullen met de inflatie mee stijgen en vooral in tijden van crisis zullen veel mensen weer teruggaan naar veiligheid en kiezen voor bescherming van goud.

We hebben bijna allemaal geleerd om te sparen. Het zou misschien beter geweest zijn om goud en zilver te sparen.

More from my site

  • Beleggen in goud en zilverBeleggen in goud en zilver Goud is de laatste jaren behoorlijk in prijs gestegen en dat is niet zonder reden. De financiële crisis heeft voor veel onrust in de wereld gezorgd en daardoor zijn veel mensen op zoek […]
  • De 10 grootste geheimen van succesvol beleggenDe 10 grootste geheimen van succesvol beleggen Succesvol beleggen is geen kwestie van geluk. Succesvol beleggen is ook geen spel vol actie en spanning. Als je echt succesvol wilt beleggen dan zul je de regels moeten kennen en deze […]
  • AEX, graadmeter van de aandelenkoersenAEX, graadmeter van de aandelenkoersen De AEX index AEX staat voor Amsterdam Exchanges en het is de graadmeter van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven. De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 […]